Make your own free website on Tripod.com

BELOFTE MAAKT SCHULD.                              english.gif (256 bytes)

Een van de grootste problemen die de kop opsteken bij het opzetten van een beetje serieuze fanclub, is het genereren van financiŽn. Ook bij FFA was dit een hot item.
Het bleek al snel dat de contributies van de leden niet toereikend waren om continuÔteit voor het uitgeven van de Foclubs te garanderen.
Na diverse hints onzerzijds in de richting van vooral Jan Akkerman en Thijs van Leer, gaven zij ons te kennen volledig achter de fanclub te staan en ze vonden dan ook dat er geld beschikbaar gesteld moest worden door het Focus management.
Yde de Jong (de manager van big F.) bleek hier niet negatief tegenover te staan en al snel volgde de belofte dat hij via RTL (het hoofd-, c.q. financiŽle management) geld ter beschikking zou stellen.
Tegelijk met deze belofte werd er ook afgesproken dat alle fanmail naar ons doorgestuurd zou worden en via ons beantwoord zou worden. Enkele van deze brieven staan onder de brievenrubriek op onze site afgebeeld.
Alhoewel de belofte voor financiŽle ondersteuning er lag, heeft het toch nog enkele maanden geduurd voor er een afspraak werd gemaakt om in Brussel het bedrag van Fl. 1000,-- te komen ophalen. Hetgeen geschiedde.


Op een woensdagmiddag in mei 1974 togen wij gezamenlijk in onze voiture (rode VW kever met matzwarte achterklep) naar Brussel.
Daar aangekomen bleek het een teringstad te zijn. Het is een mooie stad maar voor Nederlandse automobilisten een crime. We wisten heg noch steg, dus na 3 minuten waren wij verdwaald (nieuw record, zie Guinness Book o. R.)
De gendarmes zouden ons kunnen helpen. Helaas! Die eikels wensten alleen maar Frans te spreken, terwijl ze als wetsdienaren toch tweetalig zouden moeten zijn. Aangezien het Frans niet onze sterkste kant was (is) schoten we hier ook niet veel mee op. We begrepen alleen dat we rechtdoor moesten. Maar
dit bleek een eenrichtingsweg te zijn en naar later bleek ook nog de verkeerde kant op.
Dan maar de melkboer ingeschakeld! Die bleek wel Vlaams te spreken, alleen wist hij de weg niet. Conclusie: Op het RTL-kantoor drinken ze geen melk.
Een vriendelijke oude dame was onze redster in nood, zij wees ons na 2Ĺ uur "Brussels by afternoon" de juiste weg. Het kantoor was net om de hoek.


We werden vriendelijk ontvangen door de secretaresse van RTL, er werd ons koffie met koek aangeboden en eindelijk was het zover.
Yde (de Jong) had de envelop al klaarliggen. Ook de P.R.-manager van Polydor Benelux, een jongedame genaamd Lieve, was hierbij aanwezig en had voor ons nogal wat publiciteitsmateriaal, waaronder een prachtige map die in een beperkte oplage was uitgegeven ter ondersteuning van de LP ‘Hamburger Concerto’.
Hierin zat een complete biografie van de Focusleden, een foto van de band en een officieel perscommuniquť. We kregen ieder ook nog een schitterende poster, waarop Focus in een oud Vermeer schilderij was verwerkt. Jan (van Beek) heeft hem nog!!
Hierna scheurden we weer naar huis om Focus te geven wat ze verdienden: een goede fanclub.

Hans en Jan.


                           Terug.jpg (2959 bytes)                             Vorige.jpg (3020 bytes)                        Volgende.jpg (3037 bytes)                                                                        

© FFA Design